Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Evenimentul Zilei
Anul şi data apariţiei: 23.10.2008
Tematica: discursul vis a vis de autonomie
Categoria articolului: ştiri
Titlul articolului: Marko Bela: Cu timpul, românii nu vor mai considera autonomia o blasmefie
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.evz.ro/detalii/stiri/marko-bela-cu-timpul-romanii-nu-vor-mai-considera-autonomia-o-blasmefie-825625.html


 

Preşedintele UDMR, Marko Bela, şi-a exprimat convingerea că "încet, încet nici majoritatea românească nu va aborda această problemă ca o blasfemie", notează Mediafax.

https://www.evz.ro/typo3temp/pics/6fc87b06a6d5acab2680ba90db3c17a9_96383922de.jpgSursa: Răzvan Vălcăneanţu

Referindu-se la declaraţiile premierului ungar, Gyurcsany Ferenc, potrivit căruia "există ţări în jurul Ungariei în care dacă pronunţi cuvântul autonomie este aproape o blasfemie", Marko Bela a spus că aceasta este, de fapt, un deziderat raţional, care ajută la rezolvarea problemelor legate de convieţuire.

"Am impresia că încet-încet nici majoritatea românească nu va aborda această problemă ca o blasfemie, deja acceptăm ideea autonomiei locale, altor forme de autonomie şi se va accepta şi autonomia pe care vrem s-o promovăm noi", a continuat liderul UDMR.

          
Premierul ungar a declarat, marţi, la finalul şedinţei comune româno-ungare, că temerile conform cărora autonomia unei minorităţi conduce la separatism sunt exagerate şi a arătat că minorităţile etnice naţionale au dreptul la identitate culturală şi educaţie în limba maternă. El a apreciat că în România există o înţelegere mult mai mare decât în urmă cu câţiva ani faţă de principiul autonomiei şi a arătat că, dacă într-un stat există o anumită formă de autonomie, atunci "totul este mai bine". 

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.